A végzetes utazás: Gabby Petito útja a halálba

210915142521-02-gabby-petito-exlarge-169.jpgGabby Petito 1999. március 19-én született Blue Pointban (Long Island, NY). Közeli hozzátartozói és barátai elmondása alapján kreatív, szabadságszerető lány hírében állt, aki nagyon kötődött a családjához. A szülei elváltak, később pedig mindkettőjükre újra rátalált a szerelem, így Gabby egy nagy, szerető családban cseperedhetett; még annak ellenére is, hogy édesszülei útjai elváltak. Édesanyjának és új párjának, Jimnek született egy közös kisfia, aki csak pár évvel volt fiatalabb Gabby-nél, így értelemszerűen a két testvér nagyon közel állt egymáshoz. Édesapja, Joseph és mostohaanyja, Tara is két közös gyermeket nevelt, így Gabby-nek három testvére is volt. 

Középiskolás korában találkozott későbbi párjával, Brian Laundrie-val, de ekkoriban még nem alkottak egy párt, pusztán csak egy baráti társaságba tartoztak. Nagyon hamar megtalálták a közös hangot, mert mindketten kalandvágyó és szabadságkedvelő emberek voltak, így rövidesen egyre közelebb és közelebb kerültek egymáshoz. Mindketten 2017-ben végezték el a középiskolát, de majd csak 2019-ben tették hivatalossá a kapcsolatukat, majd ezt követően végigutazták a Keleti Partot egy Nissan Sentra-val. A kaland végeztével voltak még kisebb utazásaik, hétvégi kiruccanásaik, de végül úgy döntöttek, hogy szeretnének beköltözni egy furgonba, hogy szenvedélyüknek, az utazásnak hódolhassanak. A furgonos-életet bemutató YouTube csatornák nagyon népszerűek az USA-ban, így Gabby is létrehozott egy YT csatornát, amit Nomadic Statiknak nevezett el. Mivel Brian kifejezetten minimalista volt, sokat túrázott, szeretett hegyet mászni és fontos volt neki a környezetvédelem, Gabby úgy gondolta, jó úton haladnak afelé, hogy utazó-vloggerek lehessenek, akik meg is élnek a szenvedélyükből, így vásárolt egy 2012-es Ford Transitot. (Fontos, hogy az autó Gabby-é volt.) 

Ami a kapcsolatukat illeti, a kezdeti lassú egymásra találás után kifejezetten gyors léptékben kezdtek haladni.1632261662-temp-eklddk-20210922-720-0-90-cr.jpg Gabby 2020 márciusában posztolta első közös képüket az Instagramon, pár hónappa később pedig már arról adott hírt a követőinek, hogy Brian megkérte a kezét, ő pedig igent mondott. Rövidesen össze is költöztek Brian szüleinek (Christopher és Roberta) North Port, floridai otthonában. Ez pedig azt is jelentette, hogy Gabby lényegében kiszolgáltatottá vált, mert ő érkezett a család otthonába. Noha - elméltileg - Christopher és Roberta nagyon szerették a lányt, mégiscsak ő volt a kívülálló, és - habár erről nincsenek információk - megeshetett, hogy bármiféle vita vagy összezörrenés esetében a szülők a fiúk pártjára álltak. A későbbi események ismeretében erre elég nagy esélyt látok, ami könnyen vezetethetett Gabby önbecsülésének leépüléséhez, akár még mentális problémák kialakulásához is. (Ezen felvetés a későbbiekben fontos lesz.)

Gabby ez idő tájt táplálkozási szakemberként dolgozott, miközben életük nagy utazását tervezgették. Noha a floridai terep izgalmas és kalandos volt - többször el is mentek túrázni - mégis vágytak álmaik kalandjára, amit végül a 2020-as Covid-válság miatt kénytelenek voltak 2021-re halasztani. Végül Gabby felmondott a munkahelyén, majd elkezdték megszervezni az utazást. Még a nagy kaland előtt kiruccantak az Appalache-ösvényhez, hogy megünnepeljék Gabby huszonkettedik születésnapját, majd június 17-én New Yorkba mentek, szintén ünnepelni: Gabby öccse elvégezte a középiskolát. Idő közben Mr. Petito családostól Floridába költözött, aminek Gabby nagyon örült, mert így közelebb tudhatta magához a családja egy részét, ráadásul ez azt is jelentette, hogy lesz segítsége az esküvőtervezésben, miután hazaérnek Briannel az útról. 

A végzetes utazás végül 2021 július 2-án indult. Úgy tervezték, hogy keresztülautóznak Colorado, Utah és Wyoming legszebb, legizgalmasabb vidékein, majd halloween környékén megérkeznek egy közeli barátjuk portlandi otthonába. Tehát egy elég hosszú, négy hónapot felölelő kalandra készültek. Gabby-nak ekkoriban már százezer követője volt Instagramon, ráadásul fontosnak tartotta, hogy a családja is mindig pontosan tudja, hol jár és mit csinál, ráadásképpen még mindig nem mondott le az álmáról, hogy utazó-vlogger lesz, így sok időt töltött a közösségi médiában. Még egy weboldalt is létrehozott, aminek ugyanazt a nevet adta, mint a YT csatornának, és napról napra azon dolgozott, hogy beindítsa és sikerre vigye vlogger-karrierjét. 

gabby_petito_brian_laundrie_2.jpgElső IG posztját július 5-én tette közzé az utazásról, majd Brian is posztolt ugyanaznap, ugyanonnan. Gabby 8-án ismét posztolt, az utolsó coloradoi kép pedig 11-én került fel  az IG-ra, ami mellé odaírta Gabby, hogy mennek tovább Utah-ba. 16-18-án posztolt képeket a utah-i Zion National Parkból, 23-24-én pedig már a Bryce Canyon National Parkban tartózkodtak. Július 26-án aztán elértek Mystic Hot Springsbe. 29-én Brian posztolt a Canyonland National Parkból, Gabby pedig 30-31-én. Minden képen, amit megosztottak, boldognak és kiegyensúlyozottnak tűntek, semmi nem utalt arra, hogy problémák lennének közöttük, de - mint tudjuk - a közösségi médiában az emberek szeretik a szépet, a jót, az irigylésre méltót mutatni magukról, így nem megállapítható, hogy veszekedtek-e, esetleg voltak-e párkapcsolati vagy egyéb problémáik az utazás ezen szakaszában. A tény viszont, hogy Gabby ezt követően tizenkét napra elnémult a közösségi médiában, azt sejteti, hogy talán már ekkor sem volt minden rendben kettejük közt, de persze az is meglehet, hogy egyszerűen csak nem volt térerő, esetleg lemerült a telefonja. Kietlen vidékeken túráztak, ahol ezek a dolgok simán elképzelhetőek. 

Akárhogy is volt, augusztus 12-én Gabby ismét hírt adott magáról. Ez alapján az Arches National Parkban tartózkodott. 19-én aztán felkerült a YT csatornájukra az első videó, és még ugyanaznap megannyi képet posztolt Gabby IG-on, azonban - a szokásával ellentétben - most nem jelölte meg, hogy pontosan hol tatózkodik. Az az egy biztos, hogy 21-én már Salt Lake City-ben voltak egy hotelben. Ezt onnan tudni, hogy 24-én Gabby FaceTime-on felhívta az anyukáját és beszélt vele. Ebből két dologra is következtethetünk. Az egyik az, hogy ekkor még minden rendben volt a páros között, mert Gabby nem panaszkodott az édesanyjának arról, hogy vitába bonyolódtak volna stb. A másik az, hogy Gabby még a saját édesanyjának sem mert beszélni a nézeteltérésekről, vitákról. Személy szerint - főleg a későbbi fejlemények ismeretében - én ezt tartom a valószínűbbnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a lány már jó ideje Brian uralma alatt álhatott. A fiatalember valószínűleg folyamatosan manipulálta és leépítette az önbecsülését.

Gabby utolsó IG posztját augusztus 25-én osztotta meg. Boldog halloweent kívánt egy fotósorozattal (ami számomra elég furcsa augusztusban), de ismét nem osztotta meg, hogy hol tartózkodik. Az édesanyjának azt mondta, hogy elhagyják Utah-t és a Grand Teton National Parkba mennek, de hogy pontosan merre jártak ekkor, az kérdéses. Mindenesetre a következő nap Gabby - legalábbis a telefonja - SMS-t küldött az édesanyjának, ami arra engedett következtetni, hogy elérték a Grand Tetont. Újabb SMS érkezett 27-én, majd végül 30-án, amiben már az állt, hogy nincs térerő és a Yosemite-ben van (ami egy kaliforniai nemzeti park). A lány ezt követően teljesen eltűnt, sem a szüleit nem kereste, sem a közösségi médiában nem posztolt, ami eléggé érthetetlen egy olyan személy esetében, aki utazó-vlogger szeretne lenni, és a megélhetését a követők és posztok jelentik. 

Egyértelműen Gabby szeretteiben megszólalt a vészharang, az édesanyja pedig meg is próbálta felvenni a kapcsolatot Brian szüleivel, de azok konkrétan nem létezőnek vették őt. Természetesen Briant és Gabby-t is folyamatosan próbálta elérni, hívta őket, SMS-eket küldött, de mivel semmiféle választ nem kapott, szeptember 10-én végül jelentette a lánya eltűnését a rendőrségen, de azok sajnálatos módon nem vették komolyan. Majd követkető nap, 11-én immár hivatalosan is bejelentette Gabby eltűnését. 

Amit Nicole, Gabby édesanyja nem tudott, az az volt, hogy Brian - vélhetően - ekkor már tíz (!!!) napja otthon tartózkodott. Ez pedig azt jelenti, hogy egészen biztosan volt térereje. Ezen a ponton már nyilvánvaló volt, hogy Brian és a szülei nem azért nem lépnek kapcsolatba Gabby családjával, mert nem tudnak, hanem, mert nem akarnak. Brian tehát - elméletileg - szeptember 1-én érkezett vissza Floridába, Gabby furgonjával, de a lány nem volt vele. Ekkor ugyebár még nem gyilkossági, pusztán "csak" eltűnési ügyről volt szó, de mivel nem lehetett pontosan tudni, hogy a lány melyik államban tűnt el, a nyomozásba hamar bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz az FBI, mivel a több államon átívelő ügyek az ő hatáskörükbe tartoznak. Innentől kezdve már több rendvédelmi szerv közösen dolgozott az ügyön. 

Szeptember 11-én a North Port Police megpróbálta kikérdezni Briant, de a szülei nem hagyták, így csak Gabby furgonját foglalták le. Brian szülei ügyvédet fogadtak és megtagadták az együttműködést a hatóságokkal és Gabby szüleivel, miközben éltek a jogukkal, hogy hallgathatnak. Az ügyvéd ezt azzal indokolta, hogy bármi, amit mondana Brian, felhasználható lenne ellen. (Ez egyébként igaz. Ügyvéd nélkül nem tanácsos semmit mondani, mert egyetlen rosszul megfogalmazott fél mondat, sőt egyetlen szó is könnyűszerrel kreálthat gyanúsítottat egy egyébként ártatlan személyből is. Főleg, ha a nyomozóhatóság nyomást gyakorol a vallomást tevőre, vagy alákérdezésekkel összezavarják stb, ami egy hasonló ügy esetében kvázi evidens. Gabby ekkor még mindig eltűnt volt, így nagyon fontos volt, hogy milyen hamar és mennyi információt gyűjtenek össze, hogy megtalálhassák.) 

brian-laundrie-gabby-petito-van.jpg

A vallomástétel megtagadása azonban mindenkit meglepett, révén, hogy Brian - elméletileg - szerelmes volt Gabby-be. Feleségül akarta venni, ergo vele tervezte leélni az életét, így senki sem értette, miért nem próbál meg segíteni a hatóságoknak. Érthetetlen volt, miért tért vissza egyedül Floridába, ráadául a Gabby tulajdonában álló furgonnal, és hol hagyta a lányt. Brian azonban semmiféle információt nem volt hajlandó közölni a hatóságokkal; mint ahogy a szülei sem. Az egyetlen személy, aki beszélt a rendőrséggel és a médiával, Brian húga, Cassie volt, de ő is csak annyit mondott, hogy nagyon szeretik Gabby-t és remélik, hogy épségben előkerül. Erre a viselkedésre reflektálva Gabby szülei nyílt levélben könyörögtek Brian szüleinek, hogy segítsenek nekik, és mondjanak el mindent, amit csak tudnak. Azok azonban továbbra is némák maradtak. 

A hatóságok így csak annyit tehettek - bizonyítékok híján -, hogy rajta tartották a szemüket Brian családjának otthonán, de mivel nem volt gyanúsított, nem figyelhették 0/24-ben. (Ez fontos lesz.) A közösség persze egyből reagált a különös esetre. Emberek nagy csoportja gyűlt össze Brianék otthon előtt, és az ablak alatt skandálták, hogy hol van Gabby. Mindenki válaszokat akart, a család azonban továbbra is néma maradt. Szeptember 15-én aztán fordulat következett be az ügyben, mivel a hatóságok kiadtak egy videófelvételt, ami a Moonflower Co-opban (Utah) készült. A helyi rendőrség készítette a videót a párosról, mivel korábban egy szemtanú jelentette, hogy látott egy férfit, aki megpofozott egy nőt. Végül gyorshajtás miatt kiszedte őket az egyik járőr, aki menten figyelmes lett rá, hogy az anyósülésen ücsörgő nő hangosan és vigasztalhatatlanul zokog. 

A járőr természetesen azon nyomban rákérdezett, hogy miért sír, de Gabby először csak annyit mondott, hogyb036889979ea1e65ac8fcf470d62997d.jpg személyes okokból vitáztak. Közben Brian is beleszólt a beszélgetésbe, könnyedén magyarázkodott, mintha mi se történt volna, miközben Gabby még mindig zokogott. A lány egyébként magát nevezte meg hibásnak, és egyből megvédte Briant azzal, hogy az azért hajtott gyorsabban a meneggedettnél, mert ő felidegesítette. Gabby akkor is magát nevezte meg hibásnak, mikor a rendőr kiszállította az autóból, hogy kikérdezze, és akkor is, amikor szétválasztották őket. Gabby azt állította, hogy OCD-je van azaz obszesszív-kompulzív zavar. (Más néven kényszerbetegség, pszichiátriai rendellenesség; olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok  mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek vannak jelen.) Kérdés, hogy ez mennyire volt valós, és mennyiben volt Brian hosszas manipulációjának az eredménye, hogy Gabby ezt állította magáról. Főleg annak tudatában, hogy a lány elsírta a járőrnek, hogy egész reggel a blogján dolgozott, mert utazó-vlogger szeretne lenni, de Brian "lehúzó", nem hisz benne, azt mondogatja, hogy úgysem fog sikerülni neki. Számomra ez megkérdőjelezhetetlenül bizonyítja, hogy Brian nárcisztikus személyiség, aki teljesen az uralma alatt tartotta Gabby-t. 

Amíg Gabby a rendőrautóban ült, hogy egy kicsit megnyugodjon, addig a rendőrök kérdezgetni kezdték Briant, aki szintén Gabby-t hozta ki hibásnak, és lazán, konkrétan vigyorogva-cseverészve mutogatta, hogy Gabby össze-vissza karmolta a kezeit, az arcát és a nyakát. Nem tudhatjuk, ennek mi volt az oka. Mivel a férfi, aki hívta a 911-et azt állította, hogy Brian lökdöste és megpofozta Gabby-t, megeshet, hogy a lány önvédelemből karmolta össze Briant, de az is lehet, hogy amit a betelefonáló látott, csak a vita egy olyan pillanata volt, amikor épp Brian volt a "rosszfiú", de hogy mi történt, ki kezdte a vitát, ki "támadott" először stb. vélhetően sosem tudjuk meg. Ami engem illet, szerintem aznap reggel Gabby a blogjával foglalatoskodott, Brian pedig hangot adott azon véleményének, miszerint úgysem fog sikerülni, amit a lány eltervezett. Ezen aztán összekaphattak, aztán mindketten elvesztették a kontrollt, és tettlegességbe torkollott az egyet nem értés. Heteken át összezárva lenni valakivel, és egymásra utalva utazgatni még a legjobb utitársak között is szülhet vitákat, hát még ha az egyik fél határozottan domináns, míg a másik el van nyomva. Szerintem Gabby besokallt és kitört, aztán kölcsönösen bántották egymást. 

Brian szavahihetősége azonban már ekkor csorbát szenvedett, mert azt állította, hogy nincs telefonja, ezért ilyen téren teljesen Gabby-re van utalva, aztán nem sokkal később a rendőrök szeme láttára húzta elő a telefonját a zsebéből. Eleve érthetetlen számomra, miért kellett ilyen indokolatlan hazugságba kevernie magát, mint ahogy azt sem értem, miért nem tűnt fel a rendőröknek, hogy annak ellenére, hogy "nincs" telefonja, egy telefont vett elő a zsebéből. Ráadásul Gabby üzent is neki az egyik rendőrrel, hogy szereti, és reméli, nála van a töltője. Ez utóbbi azért lehetett fontos Brian számára, mert a párost elválasztották egy éjszakára. Brian, mint "kapcsolaton belüli erőszak" áldozata, ingyenes szállást kapott egy hotelben, míg Gabby megkapta a furgon kulcsait. A rendőrök úgy gondolták, hogy Gabby volt a hunyó és Brian nem mondott el mindent, mert szerelmes, és védeni akarta a lányt, nehogy előállítsák. Számomra már-már gyomorforgató volt végignézni, mikor a rendőrök egymás között arról beszéltek, hogy Gabby volt az agresszor, és határozottan őt hozták ki hibásnak. Szerintem úgy voltak vele, ahogy a férfiak általában: Hisztis nő, aki túlkapja. Később szakértők elemezték ki Gabby és Brian testbeszédét, szavait, megnyilvánulásait stb., és az internet népe is beszállt az elemzésbe. A szekértők és laikusok szerint is hatalmas vörös zászlókat vettek figyelmen kívül a rendőrök, mivel a párosról szinte üvöltött, ki a manipulátor és ki a manipulált, ki a domináns és ki az elnyomott fél. Én is végignéztem a felvételt, és számomra is egyértelmű volt, hogy Gabby teljesen Brian uralma alatt áll. Már önmagában azon is felszaladt a szemöldököm, hogy Gabby nem volt magabiztos sofőr a saját autójában, mert - állítása szerint - nem sűrűn ült a volánja mögött. Számomra ez a totális kontroll egy nagyon látványosan lengedező vörös százlaja, amit a hatóság emberei vakok voltak meglátni, pedig csaknem kibökte a szemüket. 

maxresdefault.jpgVégül egy rendőrnő is beszélt Gabby-vel, abban a reményben, hátha nő a nővel könnyebben megnyílik. Ilyen nem történt, de a rendőrnő utólag elmondta, hogy Gabby szinte bele volt őrülve, hogy elválasztják Briantől. Mintha a függője lett volna, és máris beindultak volna az elvonási tünetei. Ez pedig nagyon gyakori a bántalmazó kapcsolatokban, ahol egyik fél alárendeltjévé válik a másiknak. Nem is értem, hogy nem szúrt szemet senkinek, mert a felvételről is látszik, hogy Brian manipulálta, terrorizálta és teljesen uralma alatt tartotta Gabby-t. Ekkor egyébként - Gabby édesanyjának későbbi elmondása alapján - a páros már nem járt jegyben. "Visszaminősítették" a kapcsolatukat szimpla barát-barátnő viszonyra, mert rájöttek, hogy túl fiatalok még a házassághoz, de különös módon a rendőröknek azt mondták, hogy jegyesek. Hogy mi volt az igazság, azt talán sosem tudjuk meg. 

Ez az incidens augusztus 12-én történt, Gabby pedig ugyebár augusztus 24-én FaceTime-ozott az édesanyjával, szóval a köztes időben még biztos, hogy életben volt. Brian utolsó IG posztja 13-án került ki, míg Gabby posztolt augusztus 19-én és 25-én is. Utóbbi dátumról már nem tudni biztosan, hogy a lány ekkor még életben volt-e, az azonban különös, hogy a kiposztolt képek olyan érzetet keltenek az emberben, mintha jóval korábban és máshol készültek volna. Ezeken a képeken sem volt már megjelölve, hogy hol készítették őket, így ezt senki sem tudhatja biztosan. Ez utóbbi volt a különös, halloweenes fotósorozat. Mint ahogy korábban már írtam, Gabby édesanyja ezt követően még kapott SMS-eket a lányától, de azokat természetesen bárki írhatta, így az utolsó nap, amiről még biztosan tudható, hogy Gabby élt, augusztus 24-e. 

Innentől kezdve már csak spekulálni tudunk, hogy mi történhetett augusztus 24 és szeptember 1 között, amikor Brian már nagy valószínűséggel otthon tartózkodott. Szeptember 15-e volt az a nap, amikor Briant a hatóságok "person of interest in the case"-nek nyilvánították. Az angolszász jogban ez az a személy, aki nem gyanúsított, azonban információval rendelkezik az ügyet illetően és elvezethet a gyanúsítotthoz, vagy ő maga válhat gyanúsítottá - tehát gyanúsítható személy. Nagyon fontos, hogy ez nem egyenlő státusz a gyanústottal! (Nem is lehetne, hiszen még bizonyítékok sem voltak, így nem volt mivel gyanúsítani.) 

Közben folyt a keresés, államhatárokon átívelve kutattak Gabby után. A közösségi média is felkapta az esetét. Különösen a TikTokon terjedtek álhírek, és persze akadtak olyanok is, akik hamis bejelentéseket tettek (például nem létező holttestről). Ezek a dezinformációk nagyon megnehezítették mind a nyomozók, mind a család dolgát. A közösségi média azonban kétélű kardnak bizonyult, mert nagyon sokan megpróbáltak segíteni a keresésben, több hasznos tipp is érkezett. Végül Brian szülei kapcsolatba léptek az FBI-jal, de a nyomozók már csak velük tudtak beszélni, Briannel nem, mert - állításuk szerint - a férfi 14-én kedden túrázni indult a Carlton Reserve-be. (Ami tök logikus döntés, mikor a szerelmed eltűnt és a fél világ őt keresi.) Itt őrül meg teljesen a történet, ugyanis immár Briant is eltűntnek nyilvánították, mivel a szülei 14-e óta nem hallottak felőle, és amikor felvették a kapcsolatot az FBI-jal, már 17-e volt. 

18-a reggelén aztán elkezdték nagy erőkkel keresni Briant, de a mocsáros-ingoványos-lápos, hatalmas kiterjedésű területen, ami tele van aligátorokkal, nagyon nehéz dolga volt a keresőknek. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ez az időszak a legmelegebb szezon Floridában, ami azt jelenti, hogy akármennyire is legyen nomád élethez szokva Brian, megfelelő vízutánpótlás nélkül egy-két napnál képtelen lenne tovább húzni - hacsak nem segíti valaki vagy valakik... Már, ha valóban itt tartózkodott/tartózkodik, mert ezt nem vehetjük biztosra. Egy vadkamera készített ugyan egy képet egy férfiról, de abból nem igazán kivehető, hogy Brian van-e rajta vagy sem. Ezek a kamerák a vadakat figyelik, nem térfigyelők, így a felbontásuk is szegényes. Azóta pedig már be is bizonyosodott, hogy egy másik férfi van a képen. 

Nem sokkal ez után egy lány robbant be a közösségi médiába, aki azt állította, hogy találkozott Briannel még augusztus 29-én, mikor az az út szélén stoppolt a Grand Teton National Parkban, Colter Bay-nél. Mivel ők Jacksonba tartottak, Brian pedig szintén oda akart menni, mondták neki, hogy szálljon be és elviszik. Az út során természetesen beszélgetésbe elegyedtek, és Brian azt mondta nekik, hogy pár napja már egyedül kempingezik a menyasszonya nélkül, mert az a laptopján dolgozik. Aztán ahogy haladt tovább a beszélgetés, kiderült, hogy a páros Jackson Hole-ba tart. (A helyiek Jacksonként hivatkoznak Jackson Hole-ra, de a két település nem ugyanaz.) Mikor Brian megtudta, hogy a páros nem az általa vélt Jacksonba tart, teljesen és látványosan kiakadt, és megkérte őket, hogy húzódjanak félre, majd kiszállt Jackson Damnél. A pár egyébként Dél felé haladt, Brian pedig - elmondása alapján, amit nekik mondott - Északon kempingezett a menyasszonyával, a Snake Rivernél, és már napok óta egyedül túrázott. A lány ezt furcsának gondolta, mert a hátizsákja nem arra engedett következtetni, mintha túrázott volna a vadonban. Nem volt nála sem sátor, sem hálózsák, extra élelem és víz sem stb. Rádaásul tisztának tűnt és büdös sem volt, mint ami egy napok óta nem mosdott, túrázó embertől elvárható. 

Két nappal korábban, augusztus 27-én vloggerek végighajtottak a parkon, közben filmeztek és elhaladtak egy fehér furgon mellett, amit a kamerájuk rögzíett. Természetesen nem foglalkoztak vele, mert ekkor még Gabby eltűnt személy sem volt; talán észre sem vették. Majd csak jóval később, szeptemberen nézték vissza a felvételeket, és feltűnt nekik, hogy azon szerepel egy olyan jármű, amit láttak a híradásokban. Azon nyomban kapcsolatba léptek a rendőrséggel, a felvételt pedig feltöltötték az internetre. Ennek volt köszönhető, hogy az emberek kiszúrták, hogy a furgon ajtaja nyitva volt, mikor még távolabbról vette a kamera, de mire odaértek mellé, már becsukódott. Ez pedig azt jelenti, hogy egy élő személynek minimum a helyszínen kellett lennie, legyen az Gabby vagy Brian. Az internet népe azt is kiszúrta, hogy a furgon mögött, a földön hever egy pár papucs, ami pont ugyanúgy nézett ki, mint Gabby papucsa, amit abban a videóban viselt, amit a rendőrség közre adott arról az incidensről, mikor félreállították őket, Gabby pedig sírt. Azóta már nem kérdés, hogy Gabby papucsa hevert a furgon mögött, a földön. Egyesek egy mozgó alakot is látni véltek a felvételen, mintha valamit épp próbálna elásni a földbe. Érdekesség még, hogy ezen a napon Gabby (telefonja) SMS-t küldött az édesanyjának, amiben Stannek nevezte a nagypapáját. Mindig nagypapának hívta, ezért ez különösen furcsa volt az anyukának.

brian-laundrie-house-2.jpg 

A hatóságok persze azon nyomban elindultak a nyomon, amit a vloggerek szolgáltattak, végül a videónak köszönhetően meg is találták Gabby Petito holttestét a furgon videóban szereplő helyétől cirka 900 méterre. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a halálát, az azonban már bizonyos, hogy idegenkezűség történt. Ennek hatására szeptember 20-án 25 FBI ügynök lepte el Brianék házát. Elvittek egy csomó tárgyat, ami bizonyítékként szolgálhat, beleértve Brian autóját is, amivel elméletileg kempingezni ment. A nyomozók nem értették, hogyan kerülhetett haza az autó Brian nélkül, a szülők viszont össze-vissza beszéltek. Egyértelmű, hogy a fiúkat védik és többet tudnak, mint amit elárulnak. Ezt az is bizonyítja, hogy szeptember 1-3, valamint 6-8 között a család Fort De Soto-ba látogatott. A második alkalommal hárman mentek, de csak ketten tértek vissza, amit kamerák is rögzítettek. Ezt Duane Chapman avagy "Dog the bounty Hunter" amerikai fejvadász osztotta meg a nyilvánossággal, aki úgy hiszi, hogy Brian ott van, vagy ott volt a Forto De Soto Parkban. Jelenleg hajtóvadászat folyik a férfi után. 

Ami engem illet, szerintem Brian nem akarta megölni Gabby-t. Brian egy olyan férfi, aki imádja a szabadságot. Az utazás, a túrázás a mindene. Kétlem, hogy kockáztatta volna az élete értelmének elvesztését egy előre kitervelt gyilkossággal. Biztos vagyok benne, hogy Brian ölte meg Gabby-t, mint ahogy abban is, hogy az hirtelen felindulásból történt. Szerintem ismét összekaptak, aztán a veszekedés verekedéssé fajult, Brian pedig olyan szerencsétlenül ütötte vagy lökte meg Gabby-t, hogy a lány belehalt a sérüléseibe. Mivel 24-én Gabby még beszélt az anyukájával, 27-én pedig már furcsa üzenet érkezett a telefonjáról és a vloggerek is felvették a furgont, szerintem Gabby 25-én, 26-án vagy 27-én halhatott meg. Nekem a legvalószínűbbnek a 26 éjszaka vagy a 27 hajnal/kora reggel tűnik. 29-én, mikor a férfi stoppolt és a pár felvette, Gabby már egészen biztosan halott volt. Ami Brian szüleit illeti, szerintem tudják, mi történt, és segédkeznek abban, hogy a fiúk elmeneküljön a törvény lesújtó ökle elől. 

A legfrisseb információ szerint Brian IG profilja 3 másodperces live-ot indított. Akárki is lépett be rá, látszik, hogy egy csónakban van, körülötte víz fodrozódik. 

 

UPDATE 1: Egy bárban dolgozó alkalmazott jelentette, hogy augusztus 26-án látta Briant egyedül iszogatni a bárban. Feldúltnak túnt és agresszíven viselkedett. 

UPDATE 2: Egy pár jelentette, hogy augusztus 27-én látták Gabby-t és Briant egy étteremben. Ami azt jelenti, hogy 27-én (legalábbis a nap folyamán valameddig) Gabby még életben volt. A pár szerint Brian veszekedett a kiszolgáló személyzettel, mert soknak ítélte a számlát. Agresszív volt és dühöngött, míg Gabby odakint sírt. Végül a lány ment be bocsánatot kérni a személyzettől, aztán távoztak. 

UPDATE 3: Vizsgálják, hogy Briannak lehetett-e köze egy augusztus 12/13-ai kettős gyilkossághoz. (Ez ugyebár az a nap, amikor a párost szétválasztották egy éjszakára a rendőrök.) Egy frissen összeházasodott, kempingező leszbikus párt augusztus 13-án találták holtan ismerősök. Egy barátjuk elmondása szerint a nők arról számoltak be augusztus 12-én, miközben késő este egy bárban iszogattak, hogy egy furcsa alak ("creep" - ahogy ők nevezték) kempingezik mellettük. Habár ez még nem nyert bizonyítást, de spekulációk szerint Brian nem maradt éjszakára a motelben, hanem kiment a "természetes közegébe", azaz kempingezett aznap este. A fiatal házasok maradványait pár mérföldnyire találták meg Brian motelétől. Ezt az utat autóval (stoppal?) 17 perc, gyalog pedig kevesebb, mint 4 óra alatt meg lehet tenni. (Egy napi szinten mezítláb túrázó egyénnek ez nem sok idő és nem nagy út.) Azért is fordult meg ez az eshetőség többek fejében, mert a környék gyilkossági rátája már jó pár éve nulla, Brian megjelenésével viszont menten három gyilkosság is történt. Továbbá a bejelentés, miszerint egy férfi megütött egy nőt arról a helyről érkezett, ahol a meggyilkolt pár egyik tagja dolgozott. Egyesek úgy vélik, ez Brian bosszúja volt, esetlegesen gyilkossággal vezette le az indulatait. (A magam részéről én nem kapcsolnám össze a kettőt. Továbbbra is úgy tartom, hogy Brian nem akart gyilkolni.) 

UPDATE 4: Hivatalosan nem megerősített információk szerint Gabby-t halálra verték, a holttestét pedig egy fa alatt találták meg.