A menyasszony, aki gyilkolt a szüzességéért

Folytatva a gyilkos párokról szóló sorozatot, ebben a bejegyzésben Cody Johnson meggyilkolásának történetét mutatom be. Az első két bejegyzés után eszembe jutott, hogy talán szó fogja érni a ház elejét, amiért csak olyan sztorikról írok, amikben férfiak gyilkolták meg a kedvesüket, ezért most szándékosan egy olyan történetet választottam, ahol nőnemű volt a gyilkos. 

Cody Johnson 1988 április 4-én született San Jose-ban (California). Egyke gyerek volt és az édesanyja egyedülcody8.jpg nevelte, így nagyon jó és kifejezetten bensőséges kapcsolatot ápolt az anyukájával. Édesanyja számára fontos volt, hogy egyedülálló szülőként minél nagyobb biztonságban tudhassa és nevelhesse egyszem gyermekét, ezért 2002-ben a jóval biztonságosabb Kalispell-be (Montana) költöztek. Cody itt, ezen a csodálatos vidéken töltötte ifjúkorát. A környékről tudni kell, hogy itt található a mesés Glacier National Park, ami egy igazi paradicsom a túrázni vágyók számára.

Cody imádott a szabadban lenni. Sűrűn eljárt a barátaival krosszmotorozni, vagy épp lőni, emellett pedig igazi autó-fanatikus volt. A négykerekű járgányok iránti rajongása felnőtt korára is megmaradt, hobbiból versenyekre készített fel autókat. Ebből aztán egy kisebb bizniszt is összehozott magának, emellett a Nomad Communications-nél dolgozott, ahol gyermekkori legjobb barátja volt a főnöke. Itt dolgozott a nagybátyja is és megannyi barátja az autós-világból, így Cody-t lényegében a nap jelentős részében számára fontos, szerető emberek vették körül. Ezek a személyek később egy szerethető, mókás, önzetlen személyként írták le a fiatalembert, aki gondolkodás nélkül segített másokon, sokat viccelődött és mindenkihez volt egy kedves szava.

Ezen karizmatikus személyiségének köszönhette, hogy rengeteg barátja volt, azonban barátok ide vagy oda, valami – számára nagyon fontos – hiányzott az életéből: A feleség. Cody álma ugyanis az volt, hogy rövid időn belül megtalálja a tökéletes társat, aztán családot alapítanak. A fiatalember rajongott a gyerekekért, könnyen megtalálta velük a közös hangot, és alig várta, hogy végre saját gyerkőcei szülessenek, akikkel majd játszhat, túrázhat, kempingezhet. Ehhez azonban először a tökéletes, szerető feleséget kellett megtalálnia. Cody számára fontos volt, hogy majdani párja vallásos legyen, és 2011 halloweenjén meg is találta az áhított nőt, akit Jordannek hívtak.

cody7.jpgJordan Linn Graham 1991-ben született. Míg Cody egy határozottan extrovertált személyiség volt, akit mindenki körüldongott, addig Jordan visszahúzódónak, félénknek, introvertáltnak teremtetett. Nagyon erősen vallásos közegben nevelkedett, élete lényegében minden szegmensét átszőtte a vallás. A baptista egyház tagja volt az egész családja, minden barátja és ismerőse. Még a munkája is az egyházhoz kötötte, mert a gyülekezeti tagok gyermekeire vigyázott, mind dadus. Nem volt karrierista, sem ambiciózus. Életcéljának azt tekintette, hogy háztartásbeli legyen, családot alapítson és nevelje a gyermekeit, ami nagyon tetszett Cody-nak, mert ő pont egy ilyen felfogású nőt képzelt el maga mellé.

Számomra ez azért különös, mert Cody nem volt nagy templomba járó. Elment néha – gondolom, az ünnepek alkalmával –, de egyáltalán nem lehetett buzgón vallásosnak nevezni. Mivel nem értem a motivációját, van egy olyan érzésem, hogy ez csak egy kora-húszas évekre jellemző, fiatalkori aktuális bekattanás lehetett nála, de ez lényegében már mindegy is, mert 2011 halloweenjén Cody barátai bemutatták a fiatalembernek Jordant. A lány félénk természete miatt eleinte csak barátok voltak, majd lassacskán elkezdtek randevúzni. A mélyen vallásos Jordannak fontos volt, hogy Cody aktív tagja legyen a baptista egyháznak, ezért a fiatalember elkezdett rendszeresen járni a gyülekezetbe. Megismerte Jordan összes barátját, majd rövidesen már egy baráti társaságon osztoztak.

A fiatalember kvázi pár nap alatt halálosan beleszeretett a lányba. (Ami számomra eléggé érdekes. Szerintem inkább megszállottan rajongott érte, vagy még inkább a gondolatért, hogy van párja és rövidesen megnősülhet, de természetesen ez csak egy szubjektív vélemény.) Cody már pár héttel a megismerkedésük után azt mondta az édesanyjának, hogy feleségül akarja venni Jordant. A barátok és ismerősök később elmondták, hogy a párosból Cody volt az, aki megszállottan odaági volt a másikért, Jordan ellenben visszafogott volt és kevésbé heves érzelmekről tanúskodott a viselkedése. (Amit én teljesen normálisnak találok egy ilyen fiatal kapcsolatban.) Társaságban nem váltottak csókot, még egymás kezét sem fogták meg, de ennek könnyen lehettek vallási okai, Jordan ugyanis nagyon szigorú és prűd családban nevelkedett. Értelemszerűen ezen okokból kifolyólag semmiféle testi kapcsolat sem volt közöttük, Cody pedig nem is erőltette azt, mert tiszteletben tartotta Jordan erkölcs-felfogását.

Bő egy évig jártak, mikor 2012 decemberében Cody végül megkérte a lány kezét. A barátok nagyon meglepődtek,cody1.jpg hogy a lány igent mondott, mert ők még mindig úgy érezték, hogy Jordan nem szerelmes Cody-ba, ráadásul gyorsnak tartották, hogy pusztán egy évnyi járás után, ami inkább volt baráti kapcsolat, semmint szerelmi, összeházasodnak. Ahogy telt az idő, a barátok úgy érezték, hogy Jordant nem is igazán az érdekli, hogy összekötheti az életét Cody-val, inkább az, hogy lehet egy mesébe illő esküvője.

2013 július 29-ére tűzték ki az esküvő dátumát, Jordan pedig felettébb izgatottan vetette bele magát az esküvői előkészületekbe. Idő közben már a házukat is megvették, és Cody már alig várta, hogy végre beköltözhessenek. Jordan inkább azt, hogy berendezhessék és dekorálgassák a házat. A nagy nap aztán elérkezett, de a várakozásokkal ellentétben egyáltalán nem tűnt meseszerűnek. Cody nagyon boldog volt, Jordan azonban kifejezetten furcsán viselkedett. Szinte az egész ceremónia és ünneplés során a földet bámulta, senkivel, még Cody-val sem tartott szemkontaktust, a közeli barátai pedig arról számoltak be, hogy rettegett a gondolattól, hogy rövidesen el kell hálnia a nászt a férjével.

A fiatal pár egy hotelben töltötte az első éjszakát, majd azt követően egy egész hétig együtt voltak és a házukat dekorálták. Cody-nak azonban vissza kellett mennie dolgozni. Az utolsó szabadnapján golfozni készült a barátaival, de azt végül lemondta, hogy Jordannel lehessen. Mivel vasárnap volt, először elmentek templomba, majd azt követően kimentek a közeli tóhoz. Fél hat magasságában aztán visszamentek a templomba, hogy találkozzanak pár barátjukkal, majd együtt beültek vacsorázni egy kisebb helyi étterembe, ahonnan fél kilenc körül távoztak.

A következő napon Cody-nak már dolgoznia kellett volna, de nem jelent meg a munkahelyén. Mivel ez egyáltalán nem vallott rá, barátja és egyben főnöke végül úgy döntött, hogy felkeresi az otthonában. El is ment a házhoz – lényegében betört – és amint belépett, nagyon rossz érzés kerítette hatalmába. Eleinte próbálta magát azzal nyugtatni, hogy talán csak titkos nászútra mentek stb., de aztán szétnézett a házban, majd a garázsban rálelt Cody telefonjára. A fiatalember mindig magánál hordta a mobilját, így a barátja, Cameron egyre jobban aggódott. Felhívta az összes ismerőst, minden barátot és havert, tud-e valaki valamit Cody-ról, de azóta egy lélek sem látta, vagy hallott róla, hogy elhagyta az éttermet, Jordan társaságában.

cody4.jpgCameron végül úgy döntött, hogy bejelenti a pár eltűnését a rendőrségen, és azt is közölte velük, hogy nagyon rossz érzése van; biztos benne, hogy valami szörnyűség történt. A rendőrség – meglepő módon – az első perctől kezdve komolyan vette az ügyet. A nap folyamán aztán végre hallottak Jordan felől, mikor SMS-t küldött az egyik barátjának, hogy az nem látta-e Cody-t valahol. Jordan azt mondta ennek a bizonyos barátnak, hogy aznap este Cody elhagyta a házat számára ismeretlen barátok társaságában, és nem tudja, hova ment. A barátok és ismerősök körében természetesen azon nyomban szétfutott a hír, hogy Cody eltűnt, ismeretlen emberek társaságában. Ez mindenki számára nagyon különös volt, mert nem vallott a fiatalemberre az ilyen viselkedés, főleg úgy, hogy még csak egy hete nősült meg. Elképzelhetetlen volt, hogy önszántából otthagyná a feleségét pont a mézesheteik alatt.

Természetesen a rokonok és barátok azon nyomban ellepték a házat, Jordan azonban egyáltalán nem úgy viselkedett, ahogy azt egy aggódó feleségtől várná az ember. Nem hálás volt a szeretteiknek, hogy ott vannak mellette, hanem feldúlt és ideges. Senkivel nem akart beszélni és egyedül akart lenni. Egész végig a kanapén ült, nem beszélt senkivel, nem ötletelt azon, hogy hol lehet a férje és merre keressék, majd egyszeriben felugrott a kanapéról, lehúzta a jegygyűrűjét és keresztülhajította a nappalin, ami – nyilvánvalóan – mindenki számára megdöbbentő volt. 

Ezt követően a rendőrség mindent megpróbált megtenni annak érdekében, hogy előkerítsék Cody-t. Jordant is többször kihallgatták, de nem jutottak egyről a kettőre. Végül fordulatot hozott az ügyben, mikor Jordan „kapott egy e-mailt” egy ismeretlen személytől, aki Tony-nak nevezte magát. Ebben az állt, hogy Jordan állíttassa le a férfi utáni nyomozást (mintha az így működne), mert az leesett egy szikláról a Glacier National Parkban és meghalt, így teljesen felesleges tovább kutatni utána. Jordan végül, Hannah nevű barátnője győzködésére bevitte az üzenetet a rendőrségre, de közben teljesen nyugodt, hűvös és érzelemmentes volt, amit a rendőrök betudtak annak, hogy sokkban van.

A rendőrök értelemszerúen kíváncsiak voltak rá, ki lehet a rejtélyes Tony, Jordannek pedig erre is volt válasza. Azt állította, hogy Cody együtt dolgozott egy bizonyos Tony-val, akinek még az elérhetőségeit is megadta. A nyomozók meg is találták a férfit, mire az felvilágosította őket, hogy nagyon régen látta már Cody-t utoljára, és igaz, hogy összefutottak néhányszor, de sosem dolgoztak együtt. Ennek ellenére megrendítette a férfi eltűnésének híre és nagyon készségesen együttműködött a rendőrökkel. A rendelkezésükre bocsátotta az elektronikus eszközeit, beléphettek az e-mail fiókjaiba stb. Ki is derült, hogy nincs köze az ügyhöz.

A rendőrök ezért arra fókuszáltak, hogy megtalálják a küldőt, míg keresőcsapatok indultak a nemzeti parkba,cody3.jpg Cody holtteste után kutatva. Mivel rengeteg veszélyes vadállat található a parkban, ráadásul a terep sem túl biztonságos, lassan és nehézkesen haladtak. A kereséshez aztán csatlakozott Jordan, valamint a barátnője, Hannah is. Utóbbi aztán elmondta, hogy Jordan az egész keresés alatt nagyon furcsán viselkedett, mintha nem érdekelte volna az egész, és nem is szerette volna megtalálni Cody testét. Hannah próbálta azzal magyarázni ezt a különös viselkedést, hogy a barátnője gyászol, de ettől függetlenül magában furcsának titulálta az egészet.

Mivel a keresés nem hozott eredményt, másnap is visszamentek, Jordan pedig ismét furcsán viselkedett. Annak ellenére, hogy Hannah számos pontot megjelölt, hogy szerinte hol lenne érdemes megnézni Cody-t, Jordan sehol sem állt meg. Hannah számára úgy tűnt, mintha a nő egy konkrét helyre igyekezne, amit ismét csak különösnek vélt. Jordan vezetésével végül felmentek a hegy tetejére. Mikor aztán megálltak a parkolóban, Jordan azt mondta az összegyűlteknek, hogy ez egy nagyon különleges hely számukra Cody-val, mert sokszor jártak már ott közösen.

Innen indult egy ösvény, ami alatt egy kétszáz láb mély szakadék húzódott. Ez egy nagyon veszélyes hely, mert az ember könnyen megcsúszhat és a mélybe zuhanhat. Épp ezért a biztonsági fal túlsó oldalán lévő sziklákra tilos felmenniük a látogatóknak. Jordan ennek ellenére olyan stílusban ugrott fel az egyik sziklára, mintha minden nap azt csinálta volna, majd kisétált a szélére, lenézett, és könnyeden közölte, hogy szerinte ott van lent Cody. Aztán lenézett megint, és immár biztosan megállapította, hogy ő az. Ez azért is volt nagyon furcsa, mert a testet alig lehetett látni, még a másnapi speciális mentők is csak tippelni tudták, hogy talán egy kék cipőt viselő test van odalent.

Mivel nem voltak benne biztosak, hogy valóban emberi maradványokat találtak, nem akartak feleslegesen emberéleteket kockáztatni, egy FBI ügynök azonban úgy döntött, lemászik a sziklafalon és megnézi, valóban van-e ott test. Végül bebizonyosodott, hogy valóban Cody teste lebeg a vízben, egy vízesés tövében. A test nagyon rossz állapotban volt, amennyire ekkor meg lehetett állapítani, a legbrutálisabb sérülések a fején és karján voltak találhatóak. Mivel a testet nem lehetett felhozni, egy helikopterrel emelték ki. Ezt követően a rendőrség újra elkezdte kikérdezgetni az összetört rokonokat és barátokat, akik elmondták, hogy Cody rettegett a magasságtól, ezért biztosan nem ment volna ki a szikla szélére. Ha megtette, az csak azért lehetett, mert valaki odacsalogatta.

Mivel bebizonyosodott, hogy Cody valóban abban a nemzeti parkban volt, amit a rejtélyes e-mail írója megnevezett, még nagyobb hangsúly fektetődött arra, hogy megtalálják a küldőt, de még mindig várták az engedélyt a Google-től, hogy megszerezhessék az IP-címet. Úgy tűnt, egy időre megáll a nyomozás, aztán váratlanul megtörtént az áttörés: Kimberly Martinez, Jordan barátnője és „matron of honor”-ja besétált a rendőrségre, hogy beszéljen a nyomozókkal. (A matron of honor az angolszász kultúrában a menyasszony elsőszámú segítője az egész szervezési folyamat és az esküvő során. Abban különbözik a „maid of honor”-től, hogy előbbi még hajadon, a „matron of honor” viszont már házas.)

cody9.jpgKimberly elmondta, hogy Jordan nem akart feleségül menni Cody-hoz, mert rettegett attól, hogy le kell vele feküdnie. Azt is a tudtukra adta, hogy a nő végig hezitált, mit csináljon, különösen az esküvő napján volt teljesen kétségbeesve, mert semmiféle szexuális tevékenységet nem akart folytatni. Kimberly elmondta, hogy Jordan azt hazudta Cody-nak, hogy éppen menstruál, ezért nem lehetnek együtt, majd ezt a hazugságot egy egész hétig fenntartotta, miközben azt mondta a barátnőjének, Kimberly-nek, hogy ha Cody bármikor is megpróbálna hozzáérni, totálisan kiakadna. Üzeneteket is mutatott, amikben újra és újra megmutatkozott, mennyire rettegett Jordan a szextől, és mennyire félt attól, hogy Cody hogyan fog reagálni, ha rájön, hogy ő sosem akar vele lefeküdni.

A nyomozóknak feltűnt, hogy Jordan végig össze-vissza beszélt, mindenkinek mást mondott, és persze a különös viselkedését sem tudták hova tenni. Ő találta meg a holttestet, mégsem hullott egy csepp könnye sem; sőt, olyan nyugodt volt, mintha mi se történt volna. Ráadásul az is érthetetlen volt, hogy egy óriási nemzeti parkban hogyan volt képes Jordan pont ott lenézni a szikláról, ahol egykori férje maradványai pihentek. Természetesen ezt neki is elmondták, mire azt a választ adta, hogy a Szentlélek vezette, és Istentől kapott segítséget.

A rendőrök totál flúgosnak gondolták, ráadásképpen végre le tudták nyomozni, honnan küldték az e-mailt, a nyomok pedig Jordan családi házához vezettek. Kikérdezték a nő anyját, apját és az öccsét is, de úgy ítélték, igazat mondanak, mikor azt állították, hogy nem ők írták az üzenetet. Így már egyértelműen Jordanre terelődött a gyanú. Aztán megérkeztek a cellainformációk a mobilszolgáltatótól is, amikből jól látszott, hogy Cody és Jordan mindketten elmentek a nemzeti parkba azon az éjjelen, amikor a fiatalember eltűnt. Emellett a nemzeti park kameráján látszik, hogy a páros együtt ült az autóban, mikor behajtottak a parkba, ergo Jordannek ott kellett lennie Cody-val a férfi halálának idején.

Július 16-án a rendőrök ismét behívták Jordant, majd szembesítették az ellene szóló bizonyítékokkal. Ez volt az a pont, amikor Jordan összetört, elkezdett sírni, majd belekezdett a történetbe. Elmondta a rendőröknek, hogy miután hazaértek az étteremből, úgy döntött, elmondja Cody-nak, hogy nem akar vele lenni, és nyolc nap után neki elég volt a házasságból. A nő elmondása alapján Cody ettől teljesen kiakadt, hatalmas veszekedésbe kezdtek, végül úgy döntöttek, azért, hogy mindketten lenyugodjanak és meg tudják beszélni a problémáikat, elmennek az egy órányira lévő nemzeti parkba és kikapcsolódnak kicsit. Jordan szerint ott aztán kimásztak a sziklára, majd ismét egymásnak estek. Cody üvöltözött vele és megrángatta a kabátját, mire ő úgy döntött, hogy megvédi magát, ezért meglökte a férfit, így az a szakadékba zuhant. Állítása szerint nem akarta lelökni, csak önmagát védte, a zuhanás pedig egy véletlen baleset volt.

22-én volt Brian temetése, amire Jordan is elment. (Habár nem tudom, mit keresett szabadlábon azok után, amiketcody10.jpg elmondott a rendőröknek.) A jelenlévő gyászolók szerint Jordan semmiféle érzelmet nem mutatott az egész szertartás során, ráadásul egész végig a telefonját nyomkodta, ami mindenki számára megdöbbentő volt. A letartóztatásra mégis szeptember 9-ig kellett várni. A nyomozás során végül arra a következtetésre jutottak, hogy Jordan nem önvédelemből lökte le Cody-t a szikláról, hanem előre kitervelte az egészet. Bizonyítékot találtak rá, hogy a férfinek be volt kötve a szeme, és a barátok, akikkel Cody golfozott volna azt állítottak, hogy Cody azért mondta le a játékot, mert Jordan meglepetést tervezett a számára, amit aznap fog megkapni. Cody elméletileg úgy hitte, hogy ez valamiféle szexuális-jellegű ajándék lesz. A nyomozók úgy ítélték, hogy Jordan elcsábította a sziklaszirthez Cody-t, miközben szexuális játékot ígért neki, aztán a mélybe lökte, mert más kiutat nem látott, hogy hogyan ússza meg a szexet. Végül harminc évet kapott.

Ami engem illet, én úgy gondolom, hogy Jordan nem önvédelemből lökte le Cody-t a szikláról, hanem szándékosan és előre kitervelt módon, ennek ellenére Jordant is áldozatnak tartom. Számomra egyértelmű, hogy Jordan „valláskárosult” volt. Sokakkal ellentétben én nem tartom és nem is nevezném pszichopatának. Szerintem ő pusztán csak a saját egyházának és szigorú családjának védtelen áldozata. A bejegyzés elkészítése során azon vettem észre magamat, hogy kalandoznak a gondolataim és azon járatom az eszemet, hogy mégis mennyire kell kétségbeesettnek lenni ahhoz, hogy valaki számára a gyilkosság legyen az egyetlen megoldási lehetőség. El ugyebár nem válhatott, mert az rossz fényt vetett volna rá. Az egyháza tagjai vélhetően ferde szemmel néztek volna rá, vagy az is lehet, hogy kitagadják. Nem jártam utána, miféle retorziókra számíthat a baptista egyháztól vagy annak tagjaitól egy elvált nő. Kérdezhetnénk, hogy ha ennyire félt vagy ódzkodott a testiségtől, miért mondott igent Cody-nak. Erre szerintem még ő maga sem tudna válaszolni, de nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem mert nemet mondani. Cody-t mindenki szerette, egy körberajongott személyiség volt, ráadásul majdnem biztos vagyok benne, hogy Jordan sosem tanult meg nemet mondani, mert soha életében nem mondhatott nemet semmire. Távol álljon tőlem, hogy egy gyilkost mentegessek, de szerintem „normális” emberek el sem tudják képzelni, miféle traumákon ment át ez a szerencsétlen nő, mire felcseperedett. Szerintem egy fanatikusan vallásos közegben felnőni trauma egy gyereknek, és ki tudja, miféle hülyeségekkel nyomhatták tele a fejét a szexualitást illetően. Ha annyira rettegett a szextől, hogy képes volt inkább gyilkolni, csak hogy ne kelljen lefeküdnie a férjével, akkor vélhetően csupa ijesztő és borzalmas dolgot hallhatott. Számomra a leglogikusabb megoldásnak az tűnik, hogy teljesen megkattant. Beleőrült a félelembe, mert a szociális hálójában egy olyan személy sem volt, akivel őszintén beszélhetett volna az érzéseiről, a félelmeiről és aki „normális” emberként állt volna ehhez a témához, nem elvakult vallásosként.

Cody-t sem értem. Fel nem foghatom, mégis mit gondolt. Hogy Jordan egész életében apácaként élt, aztán hirtelencody11.jpg egyik pillanatról a másikra ledobja a rongyot egy sziklaszirt kellős közepén, és egy publikus helyen elhálja a nászt? Azt sem értem, hogy nem vette észre, hogy a menyasszonya, majd később felesége kvázi retteg a testiségtől. Azért az ilyet nem annyira nehéz dekódolni, főleg, ha az ember figyel a másikra. Láttam az esküvői nyitótáncukat, amin egyértelműen látszik, hogy Jordan szinte húzódik Cody-tól, mint a gyerekek az iskolában, mikor nem akarnak egymással táncolni, de muszáj, mert a tanító néni azt mondta. Józan ésszel fel nem lehet fogni, miféle kapcsolat lehetett e között a két ember között, ha képtelenek voltak leülni és őszintén beszélni egymással. Mert nekem senki ne mondja, hogy Cody nem látta a jeleket. Az meg egyenesen bizarr, hogy Jordan számára olyannyira tabu volt a szex, hogy még azt sem merte elmondani a pasijának, hogy számára tabu a szex. Ez határozottan egy beteg kapcsolat volt, amiben minimum az egyik fél nagyon beteg volt, habár Cody sem lehetett túl egészséges, ha egy mélyen vallásos feleséget keresett magának úgy, hogy ő nem is volt az, plusz elhitte, hogy egy apácából egy „igen” hatására menten kéjnő válik. Ezért gondolom úgy, hogy mindketten hibásak, emellett persze mindketten áldozatok is.